blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG denres
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
DeNrEs



10 Mýtov o rakovine vyvrátených(don't believe hype)
pridal DeNrEs 20.9. 2014 o 18:12



Ked si vygúglite slovo "rakovina" zobrazí vám milión výsledkov a odkazov na stránky ktoré píšu o rôznych zázračných liekoch na rakovinu,príčíny rakoviny ako takej a mnoho iných absurdít ktoré si v nasledujúcich riadkoch rozobereme a vyvrátime. Podme sa na ne pozrieť

 

Mýtus č.1: Rakovina je civilizačná a umelo vytvorená choroba

Mýtus č.2:Superjedlá zabranujú vzniku a rakoviny a slúžia ako prevencia

Mýtus č.3:"Kyslá" strava spôsobujú rakovinu

Mýtus č.4:Rakovina má apetít na sladké

Mýtus č.5:Rakovina je huba a hydrogénuhličitan sodný je liek

Mýtus č.6:Existuje zázračný liek na rakovinu...

Mýtus č.7:...a velké farmaceutické spoločnosťi ho potláčajú

Mýtus č.8: Liečba rakoviny zabíja viac ako lieči

Mýtus č.9:V liečbe rakoviny sme neurobili žiadny pokrok

Mýtus č.10: žraloky sú imúnne voči rakovine

 

Mýtus č.1:Rakovina je civilizačná a umelo vytvorené choroba

Toto je velmi rozšírený mýtus v laickej verejnosťi ktorý sa však ani v najmenšom nezakladá na pravde.Fakt je,že rakovina je stará ako ludstvo samo.bola popísaná už tisícky rokov dozadu,gréckymi a egyptskými fyzikmi.Vyskumníci dokonca našli známky rakoviny na 3000 rokoch starých kostrách.

 

 

Aj ked je pravda že civilizačné choroby spôsobené súčasným životným štýlom sú na vzostupe ,faktom zostáva že najrozhodujúcejším faktorom pre vznik rakoviny je VEK.

 

Jednoduchým faktom je tiež skutočnosť že vela ludí žije dostatočne dlho nato aby sa u nich rakovina vyskitla,čo pramení z nášho úspechu v boji proti infekčným chorobám a dalším historickým príčinám smrťi ako je napríklad podvýživa.Je perfektne normálne že zo vzrastajúcim vekom sa Naše DNA začne poškodzovať a práve toto poškodzovanie môže viesť k vzniku rakoviny

 

 

Dned sme schopní diagnózovať rakovinu ovela presnejšie a rýchlejšie a to hlavne vdaka pokrokom v oblasťi patológie.zobrazovania a premietania.

 

Ano,životný štýl,diéty a znečistenie ovzdušie má spoločne velký vplyv na zvik rakoviny.Pre príklad fajčenie alebo skôr rakovina plúc má podiel na 1/4 úmrtí spôsobených rakovinou v Severnej Británií.Povedať však že rakovina je umelo vytvorená a civilizačná choroba je však úplne absurdné pretože je tu mnoho prírodných príčin rakoviny.Pre príklad,1/6 globálnych a celosvotovo rozšírených rakovín je spôsobená vírusmi a baketériami.

 

Mýtus č.2: Superjedlá Zbranujú vzniku rakoviny a slúžia ako prevencia

Brokolica,čučoriedky,červený repa,cesnak..zoznam je dlhý.Napriek tisíckom stránkam ktoré vám budú tvrdiť opak,neexistuje nič také  SUPERJEDLO ktoré by zabránilo zniku rakoviny alebo slúžilo ako jeho prevencia.Toto je len šikovný marketingový ťah ktorý však nemá žiadny vedecký podklad.

 

Týmto som vám však nechcel povedať že by ste si nemali rozmyslieť čo budete jesť alebo dbať na svoju stravu.Je evidentné že niektoré jedná sú zdravšie ako ostatné .

Dávka zeleného čaju alebo zopár čučoriedok môžu byť skvelé doplnky zdravej a vyváženej stravy.

 

Pravidelné konzumovania ovocia a zeleny širokého spektra a výberu je skvelý nápad,ale na špeciálnych tupoch zeleniny alebo ovocia skutočne nezáleží.

 

Naše telá sú komplexné a zložené,takisto ako aj rakovina,preto je hrubé zjednodušenie povedať že jedno jedlo môže mať samo o sebe hlavný vplyv na vznik rakoviny,alebo aj na opak,na jeho prevenciu.

 

Stabilné zhromaždovanie dôkazov počas minulých desaťročí nás privedlo k jednoduchému aj ked nie príliš novému alebo revolučnému že najjednoduchšie je znížiť/čo najviac eliminovať riziko rakoviny je vykonávanie dlhodobých zdravo-štýlo životných návykov ako je nefajčenie,aktívne sa hýbať,výhýbať sa pitiu alkoholu a konzumovaniu naturálnych jedál ktoré obsahujú esenciálne látky.

 

Mýtus č.3: "Kyslá strava"  spôsobuje rakovinu

Niektoré mýty o rakovine sú prekvapivo perzistentné aj napriek faktu že odporujú základným biologickým konceptom .

Jeden takýto mýtus sa zakladá na fakte že prílišné kyslá strava má za následok prílišné zkyslenie krvi čo može zvýšiť jedincove šance na vznik rakoviny.Ich odpoved na tento následný problém je nasledovný: Zvýšte svoj príjem zdravých "alkalických"(alebo jendoduchšie,zásaditých" jedál ako sú zelenina a ovocie (vrátane aj citronov,čo je paradoxné)

 

 

Toto je biologický nezmysel hrubého kalibru.Je samozrejmé že rakovinové bunky nemôžu žiť v príliš kyslom prostredí,ale to ani akroytické(to znamená že ani tie vaše)

 

Krv je za normálnych okolnosťí mierne zásaditá.Toto je prísne regulované obličkami ve velmi úzkom a zdravom rozsahu,pričom sa to nedá zmeniť v žiadnom zmysluplnom množstve času tým čo jete a všetka prebytočná kyslosť alebo zásaditosť je s tela vyprodukavná spolu s močom.Na vytvorenie správnej rovnováhy s telom môže a mení pH v závislosťi od jedla ktoré ste z konzumovali.Toto možme vidieť pri teste zásadistosti alebo kyslosťi moču po zkonzumovaní rôznych typov jedál a je základom mylného presvedčenia že strava "dokáže urobiť telo zásadité"

 

To je však všetko vaša zásluha ako sme povedali vyššie a každý kto vám bude tvrdiť opak nechápe ako ludské telo skutočne funguje.Zaťial čo je pravda že konzumácia zelenej zeleniny je zdravá ,nieje to kvôli tomu aké zásadité alebo kyslé vaše telo je.

 

Máme tu  dalej niečo čo sa  nazýva acidóza.Toto je fyzický stav ktorý nastáva ked vaše obličky a a plúca nedokážu udržať vaše pH v norme, je to vo väčšine prípadov dôsledok vážnej choroby choroby alebo otrávenia.Može to byť zdravie-ohrozujúce a vyžaduje si to urgentnú lekáčsku pomoc,ale nemá to nič spoločné s príliš kyslou stravou.

 

Vieme že bezprostredné okolie okolo rakovinovej bunky (mikroenviroment) sa može stať kyslé.Toto je ale kvoli rozdielom v spôsobe akým tumor vytvára energiu a používa kyslík v porovnaní zo zdravým tkanivom.

 

Vedci vytrvalo pracujú na tom aby pochopili princíp toho prečo sa to deje v snahe z efektívniť leičbu rakoviny.ALE nie je žiadyn dokaz ktorý by nám hovoril že strava može manipulovať pH celého tela ,alebo že má vplyv na zvnik rakoviny.

 

Mýtus č.4: Rakovina má apetít na sladké

Ďalší mýtus z ktorým sa pravidelne stretávame je ten že cukor podla všetkého "krmi rakovinové bunky" navrhujúc že by mal byť kompletne vymazaní z pacientovej stravy.

 

Toto je neužitočné zjednodušenie vysoko komplikovanej a komplexnej oblasťi ktorej ešte len začíname rozumieť.

 

"Cukor" je širokospektrálny termín ,jelikož sa vzťahuje na celú radu molekúl vrátane jednoduchých cukrov obiahnutých v rastlinách (glukóza a fruktóza ) .Ta biela vec na myse vášho stola sa nazýva sacharoza a je to fruktóza a glukóza spojená dohromady.Všetky cukry sú karbohydráty,takisto známe ako sacharidy ,molekuly tvorené vodíkom,uhlíkom a kyslíkom.

 

Sacharidy či už sú v torte alebo v mrkve sú rozkladané v našom tráviacom systéme pre rozklad na glukózu a fruktózu.Tie sú následne absorbované to krvého systému nám zajistili energiu potrebnú pre život.

 

Všetky naše bunky,či už rakovinové alebo nie využívajú glúkozu ako svoj zdroj energie.Pretože sa väčšinou rakovinové bunky tvoria velmi rýchlo v porovnaní zo zdravými bunkami,majú obzvlášt vysoký dopyt pre toto "palivo"

Je taktiež k dispozícii dôkaz že glukózu a produkujú energiu iným sposobom ako zdravé bunky.

 

Vedci pracujú na spôsobe ako pochopiť rozdiely v používaní energii vo zdravých bunkách a rakovinových a snažia sa ich vyžiť na z efektívnenie liečby rakoviny(zahrnujúc zaujmavú ale zatial úspeštnostne nedokázanú drogu DCA)

 

Toto všetko ale neznamená že cukor z koláčov,sladkosťí a dalších sladkých jedál krmi rakovinové bunky na rozdiel od akéhokolvek iného typu karbohydrátov).Naše telo si nevyberá ktoré bunky dostanú ktoré palivo. Premiena všetky karbohydráty ktoré jeme na glukózu ,fruktózu a ostatné jednoduché cukry a sú spracované tkanivami ktoré potrebujú energiu

Zaťial čo je velmi rozumné sladké jedlá ako súčasť pravidelnej zdravej stravy k tomu aby sme zabránili prebytočnej váhe ,MA OT VELMI DALEKO OD STANOVISKA KTORE TVRDI ZE SPECIALNE SLADKE JEDLA KRMIA RAKOVINOVE BUNKY.

 

Mýtus kyslej stravy a aj mýtus rakovina má apetít na sladké narušujú výživové poradenstvo ,samozrejme nikdo takisto nehovorí že dodržiavanie zdravej stravy je nepodstatné ked sa jedná o rakovinu,ale výživové poradenstvo musí byť založené na nutričnýcha a vedeckých faktoch .

 

Pokial je reč ponuke tipov pre správnu diétu tak znova platí staré známe a nudné pravidlo že najlepšia je konzumácia ovocia,zeleniny,vlákniny,rybacieho  a bielieho mäsa, pričom príjmanie tukov,cukru,soli,alkoholu,spracovaného a červeného mäsa by malo byť obmedzené.

 

Mýtus č.5:Rakovina je huba a hydrogén ugličitan sodný je liek

Tento mýtus vychádza zo slabo observantného pozorovania ktoré hovorí o tom že "rakovina je vždy biela" .

Jeden očividný a do-očí-bijúci problém s týmto porozovaním - odhliadnúc od faktu že rakovinové bunky zjavne nie sú hubovité vo svojej podstate - je že rakovinové bunky niesú vždy biele.Tumory sú,a toto však nieje žiadne pravidlo,spýtajte sa hociakého patológa alebo onkológa,alebo ak aj chcete ,možete si slovo tumors alebo cancer cells zadať do obrázkového goodle vyhladávania(aj ked slabým povahám by som to neodporučoval pred alebo počas obeda :D )

 

 

Zastáncovia tejto teórie tvrdia že rakovina je sposobená infekciou,konkrétne hubou druhu Fungus candida,a že tumory sú sú produkované v snahe tela brániť sa pred infekciou.

Ale ako aj pri všetkých týchto teoriách nieje tu žiadny dôkaz o tom že by bolo podobné tvrdenie pravdivé.

 

Okrem toho,vela ludí s perfektným zdravím môžu byť kandidou takisto nakazení.Je to totiž súčasťou velmi normálneho spektra mikróbov ktoré žijú v(aj na) nás všetkých.

Zvyčajne náš imunitný systém drží candidu pod kontrolou ,ale infekcie sa možu stať závažnejšie u ludí ktorí trpia chorobami imunitného systému,napríkald ludia nakazení HIV( ak by niekto nevedel,tak HIV je akronym pre Human immunedeficiency virus,jednoduchý preklad je virus poruchy imunitného systému)

 

 

"Jednoduché riešenie" je zrejme pomocou injekčnej striekačky pichnúť do nádory dávku ktorá obsahuje hydrogénugličitan sodný  alebo ak chcete slovenský názov tak jedlá soda.Toto nieje dokonca ani sposob liečby používaný pri skutočných hubových infekciách,tobôž ešte pri liečbe rakoviny .Naopak,je tu dôkaz že vysoké dávky hydrogénuhličitanu sodného majú vážne až fatálne následky pre ludské zdravie.

 

Isté štúdie nznačujú že hydrogénuhličitan sodný može ovplvyniť rakovinu implatnovanú do myší alebo buniek vytvorených v laboratóriu ,okomažitým neutralizovaním v kyslosťi v mikroenviromente okolo tumoru

Výskumníci z USA prevádzkujú malé klinické študiá v ktorých skúmajú či kapsuly hydrogénuličitanu sodného pomáhajú znižovať bolesť sposobenú rakovinou a nájsť najäčšiu tolerančnú dávku,miesto toho aby testovali efekty na tumory.

 

 

Pokial mi je známe tak neexistuje žiadna publikácia od klinických štúdií kde by sa písalo že hydrogénuhličitan sodný je liek na rakovinu.

 

Je tak isto dôležité dôležité spomenúť že nieje jasné či je možné aplikovať dávku hydrogénuhličitanu sodného ktorá by mala akýkolvek zmyselný efekt na rakovinu v ludoch ,aj ekd je to neičo čo vedci skúmajú.

 

 

Preotže telo silne bojuje voči snahám zmeniť jeho pH ,väčšinou zbavením sa hydrogénuhličitanu cez ladviny,je tu riziko že dostatočne velká dávka ktorá by zmenila ph okol tumoru by mohla spôsobiť vážnu chorobu známu ako alkalóza(http://www.wikiskripta.eu/index.php/Metabolick%C3%A1_alkal%C3%B3za)

 

Jeden odhad navrhuje že dávka ktorá sa rovná probližne  13 gramom jedlej sódy za den (predpokladáme že sa jedná o dospelého jedinca o váhe 65kg) by bola schopná neutralizovať kyslosť produkovanú tumorom s hrubým odhadom o veľkosťi jedného kubického milimetra .Avšak dávky ktoré by prevyšovali 30 gramov za den by viacero zdravotných problémov.Basic Math and shit.

 

 

To by bolo na teraz všetko ,rád by som vám podakoval za prečítanie,toto je prvá časť ktde sme si rozobrali rpvých 5 mýtov,druhá časť bude nasledovať soon,alebo not so soon,tento článok sopm napísal hlavne z pobúrenia ked som si pozrel videoprezentáciu od Davida Ickieho o tom ako je rakovina len huba,a aj hlavne preto aby som vytvoril filler medzi budúcim článkom užívatela Brucaleeho1991 :)

 

Spread the word. :)

 

 

 



Prístupov 9619
Kvalita článku
(81%) hlasov 10

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
10 Mýtov o rakovine vyvrátených(don't be...
[ 20.9.2014] (príspevkov 383)
Dark,Evil Wallpapers
[ 4.7.2011] (príspevkov 52)